5 cele mai bune fructe pentru țuică și pălincă

Atât cei care fac pălincă București, cât și cei care fac țuică București și țuică Prahova iau în vizor cele mai calitative fructe, din care se pot obține băuturi alcoolice de bun gust, admirate de către orice degustător sau specialist. Ca urmare, dacă vei alege cele 5 fructe sau câteva dintre cele 5 fructe pe care le voi menționa mai jos, vei avea ca rezultat o băutură alcoolică foarte calitativă și apreciată.

Care sunt, așadar, cele mai bune fructe pentru țuică și pălincă? Acest sector vizează în special fructele bogate în zahăr, precum:

Prunele – pe baza prunelor se poate obține țuică cu un conținut de alcool ridicat, cuprins între 24% și 50%, din diferite soiuri de prune sau populații locale de prune. Țuica rezultată are gust plăcut de prună, o aromă specifică, dar și o culoare galbenă pai, imediat după ce țuica stă o perioadă la maturare în vase corespunzătoare. Cea mai cunoscută țuică este țuica de Zalău, de Bistrița, țuica Prahova, țuica București, de Horezu, de Turț.

Mai mult decât atât, ea se întâlnește și în regiunile balcanice precum Serbia, Croația, Bulgaria și este cunoscută sub numele de Rakia sau Silvovika.

Perele – țuica sau pălinca de cea mai bună caliatte este obținută din perele Williams. Produsul finit rezultat în urma fermentării, dar și a distilării, se caracterizează printr-o finețe aparte, dar și printr-o aromă deosebită. Nu ne miră în acest sens, faptul că în anul 1989, Frața a preluat mai bine de 1100 de tone de pere Williams pentru a obține o producție cât mai considerabilă de țuică sau rachiu de pere. Dacă aducem în discuție gustul acestor pere, atunci este de înțeles acest gest.

Merele – țuica și pălinca de mere câștigă tot mai mult teren în ultimul timp, în special în acele județe care au producție proprie de mere sau livezi întregi cu plantații. Țuica sau rachiul de mere are o concentrație de alcool de până la 50%, tăria în cazul acestora reprezentând calitatea pe care băutura alcoolică rezultată o are.

Cireșele – cel mai des este întânită țuica și pălinca de cirește în județe precum Iași, Bistrița-Năsăud, Sibiu, Dolj, Ilfov și Argeș. Cel mai bun rachiu de cirește se obține din cireșele culese din cireșii sălbatici sau cei nealtoiți. Mai mult decât atât, rezultatul este unul plăcut la gust, iar aroma este una profundă.

Vișinele – cea mai bună țuică sau rachiu de vișine este acela preparat din vișinele culese la maturitate sau la supramaturitate. De altfel, printre fructele cele mai potrivite obținerii băuturilor alcoolce se numără și cireșele, deoarece acestea sunt bogate în zahăr, dar sunt și puternic aromate.

Tags: , , ,

Comments are closed.