scv murfatlar scvmurfatlar scv murfatlar
RO
EN
vedre

 
GAMA SORTIMENTALǍ SPECIFICǍ STAŢIUNII MURFATLAR
Acasa · Prezentare · GAMA SORTIMENTALǍ SPECIFICǍ STAŢIUNII MURFATLAR

      Solurile aride cu suport de calcar, care în multe locuri devine aparent, climatul continental excesiv, cu veri foarte călduroase, toamne lungi, ploi rare şi neuniform repartizate (plouă primăvara şi toamna târziu), dar mai ales soarele care îşi revarsă cu generozitate căldura şi lumina, fac din această zonă un paradis pentru cultivarea soiurilor nobile de viţă de vie pentru obţinerea vinurilor, facilitând în unii ani chiar o supramaturare a strugurilor şi o înnobilare a acestora cu ajutorul ciupercii Botrytis cinerea var. nobilis, permiţând concentrarea darurilor pământului, apei şi soarelui în picătura de chihlimbar sau de rubin ce reprezintă sursa de desfătare a intregii omeniri.

        Louis Pasteur spunea că “Vinul este băutura cea mai sănătoasă şi mai igienică” datorită compoziţiei sale complexe (glucide, substanţe minerale, vitamine, enzime, acizi organici, etc.) obţinută în “laboratoarele” din celulele boabelor de strugure cât şi prin amplele procese fermentative produse de microorganismele aparţinând genului Saccharomyces.
Vinurile de Murfatlar, obţinute atât prin tehnologii de ultimă oră adaptate pentru fiecare soi şi tip de vin dar nu în ultimul rând prin urmărirea cu multă dăruire a întregului drum al strugurilor din vie şi până la obţinerea licorii, prezintă la degustare însuşiri organoleptice remarcabile, arome florale neântrecute, onctuozitate, catifelare şi un spectru coloristic bogat, de la verde-galbui spre galben-chihlimbariu pentru vinurile albe şi un roşu granat cu reflexe rubinii pentru cele roşii.

chardonnay

CHARDONNAY - soi originar din Franţa, a fost adus la Murfatlar cu 70 de ani în urmă şi şi-a găsit aici o a doua patrie. Se cultivă pe suprafeţe mai mari numai în această podgorie.
    Vinul obţinut are o fineţe şi o aromă asemănătoare parfumului de fân cosit sau a unei poieniţe de toporaşi. Într-o cupă de Chardonnay se răsfrânge toată fantezia, rafinamentul se răsfrânge toată fantezia, rafinamentul şi întreaga poezie a strădaniei celor care l-au adoptat şi continuă să-l perfecţioneze. În noile plantaţii a fost promovată clona CHARDONNAY 25 Mf., un biotip superior selecţionat şi omologat de Staţiune în anul 1982.

point gris

PINOT GRIS - de asemenea originar din Franţa, este unul dintre cele mai agreate soiuri pentru vinuri albe demidulci şi dulci ale României. Din el se produce un vin strălucitor, galben-verzui sau auriu, poate fi licoros - nectarul şi ambrozia zeilor, care odată gustat nu se uită aşa de uşor.
    Vinul este echilibrat în componentele sale, blajin, dar dur şi răzbunator pentru cei ce-l beau fără măsură. Turnat în pahar se mlădie uşor, elegant ca o trestie în bătaia unui vânt molcom din delta Dunării...
    În noile plantaţii a fost introdusă clona PINOT GRIS 13 Mf., un biotip superior selecţionat de Staţiune în anul 1980.

sticla de vin

MUSCAT OTTONEL - originar din Franţa, din strugurii lui se prepară un vin care se cere băut tânăr şi proaspăt, pentru a i se sesiza toate subtilitaţile, aceasta deoarece cu trecerea anilor, gustul şi mirosul (aroma) de Muscat se estompează. Asociat cu Pinot gris şi Riesling italian, vinul “Muscat Ottonel” (cupajul) câştigă prin farmecul parfumurilor sale pluriflorale.

SAUVIGNON (Petit) - soi cu struguri având bobul mic şi galben, întâlnit în Franţa, permite obţinerea unor vinuri seci sau cu rest de zahăr. Este indicat a fi consumat tânăr sau învechit. La Murfatlar el poate fi oricând oferit şi ca vin alb sec, cu convingerea că el satisface toate exigenţele cunoscătorilor.
În ultimii ani a fost introdusă în noile plantaţii clona SAUVIGNON 9 Bl., un prototip superior obţinut la Staţiunea omoloagă de la Blaj în anul 1984.

RIESLING ITALIAN - soi cosmopolit (ubicuist) originar din Austria, este cultivat pe suprafeţe mai mici la Murfatlar, fiind folosit în obţinerea vinurilor seci,  de unul singur sau în cupaje cu alte soiuri, îndeosebi cu Pinot gris şi Muscat Ottonel. Vinul obţinut este sobru, ispititor şi confident îndeosebi pentru bărbaţi sfătoşi. Spuma pe care o face când îl torni în pahare, îţi dă senzaţia că râde. Se spune că are ceva din grandilocvenţa “Cavalerilor Mesei Rotunde”.
    În plantaţiile din ultimii ani a fost introdusă clona Riesling 3Bl., biotip superior obţinut la Staţiunea de la Blaj.

  columna

COLUMNA -  soiul este nou creat, la Murfatlar în 1985, omologat şi brevetat, în prezent fiind răspândit pe suprafeţe mici în podgorie. Din el se produce un vin sec sau demisec fin, cu aromă discretă, echilibrat în componentele sale, mai acid în comparatie cu vinurile obţinute din soiurile Riesling italian şi Fetească regală, fiind la el acasă şi satisfăcând toate exigenţele, ceea ce-l face să fie soiul pentru vinuri seci cel mai reprezentativ pentru ecosistemul viticol sud-dobrogean, unde condiţiile de climă şi sol determină un minus de aciditate la toate soiurile din sortiment. În plus, însuşirile sale ampelografice si agrobiologice.

sticla de vin

PINOT NOIR - soi originar din regiunea Bourgogne - Franţa, din care se obţine un vin catifelat care prin învechire îsi sporeste calitaţile gustative. Este un vin auster, taciturn şi pedant, fiind un soi de renume mondial făcând faima vinurilor din Bourgogne. Acest soi este cultivat la Murfatlar încă de la începutul secolului (1910). Soarele strălucitor, terenurile calcaroase, microclimatul specific, transferă vinului obţinut aici calităţi inegalabile. In prezent, avem in plantatii clona de calitate PINOT NOIR 5 Vl. 

CABERNET SAUVIGNON - provine tot din Franţa, din regiunea Gironde, din acest soi obţinându-se vinul “rege” al soiurilor negre, prin învechire căpătând calitaţi deosebite. Asigură an de an vinuri intens colorate, echilibrate, extractive, taninoase, puternice, aceste calităţi constituind rezultatul armoniei dintre condiţiile pedoclimatice de la Murfatlar şi arta oenologilor transmisă şi îmbogăţită din generaţie în generaţie. Este un vin scânteietor, bogat în toate darurile pământului şi cerului. Sălbatec şi maiestuos, el posedă în acelaşi timp corp, spirit şi parfum aparte, calităţi ce dau un buchet foarte bine condensat, care nu se poate uita uşor.

În ultimii ani, în plantaţiile noi a fost introdusă clona CABERNET SAUVIGNON  33 Vl., un biotip superior obţinut la Staţiunea omoloagă de la Iaşi.

sala scv murfatlar

Odată hotărât să deguşti vinurile de Murfatlar, eşti pus la grea încercare, întrucât nu ştii ce să alegi şi unde să te opreşti, fiecare având farmecul lui aparte.

 

 

 

sticle de vin scv murfatlar

În loc de concluzie, ne vin în minte vorbele lui Goethe : “Vinul bucură inima omului, iar bucuria este mama tuturor virtuţilor “, sfătuindu-vă că dacă veţi avea de ales vreodată dintre mai multe vinuri, să optaţi pentru cel de Murfatlar - vinul care vă face să vă simţiţi mai virtuos. ...Şi nu uitaţi ! Noi avem o mare colecţie cu astfel de vinuri.

   
Copyright © 2008 - 2011 SCV MURFATLAR
login